carnivore mari  
CARNIVORE MARI
° Lupul
° Ursul
° Rasul

Ursul

   Ursul brun apartine familiei Usidae care include 8 specii si are cel mai mare areal al unei specii de ursi din lume, fiind intalniti in Europa, Asia si America de Nord.

   Este un animal plantigrad (calca pe toata talpa piciorului), la fel ca oamenii, isi lasa greutatea corpului pe talpile picioarelor. Este corpolent si musculos, cu capul impunator, nas scurt, urechi rotunjite, ochi mici, coada scurta, corp greoi care prezinta o proeminenta pe spate in dreptul umerilor si prezinta gheare usor curbate. Are un simt olfactiv foarte dezvoltat. Masculii sunt mai inalti si au o greutate mai mare (140-320 kg) decat femelele (100-200 kg).

   Toti ursii bruni europeni nu ating aceleasi dimensiuni considerabile asemenea ursilor din Alaska si Extremul Orient rus, pentru ca nu au acces la o hrana bogata in proteine si lipide.

   Traieste de preferinta in padurile montane, de asemenea frecventeaza si ariile stancoase acoperite cu cranguri dese. In deplasarea lui prefera sa mearga in locuri ascunse cu vegetatie deasa, evitand sa strabata locuri deschise. Ursul se deplaseaza in continuu in cautarea hranei, avand un mers lent, cu capul coborat, privind catre sol sau intr-o parte. Poate inainta pe pante de 450 cu rapiditate.

   Este un animal solitar si nomad, omnivor, in dieta sa predomina vegetalele, ghinde, castane, fructe de padure, furnici, melci, insecte dar si hoituri de animale, miere si ceara, larve de albine.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea